2016 on korkkailtu!

Korkinavaaja perustettiin kuluneen vuoden kesäloma-aikaan meidän kahden kirjoittajan muistiinpanoja ja kirjoitusharrastusta varten. Blogi on elänyt alun innostuksen jälkeen tasaisella sykkeellä myötäillen vahvasti isäntiensä vapaa-ajan ja olutmarkkinatilanteen oikkuja. Kävijästatistiikan mukaan juttuja ovat lukeneet kirjoittajien puolisoiden lisäksi myös yllättävän laaja yleisö oluen ystäviä. Toivomme että jorinamme on ollut sekä informatiivista että viihteellistä ja viihdytte seurassamme jatkossakin!

Suomen olutmarkkinat elävät nyt ehkä hienointa kauttaan ikinä. Pienpanimobuumi ei vaikuta ohi menevältä trendiltä, vaan uusia toimijoita ilmaantuu markkinoille koko ajan samalla kun tuotteet jatkavat monipuolistumista ja parantumista. Korkinavaajan kirjoittajien toive on, että päättäjät antaisivat uudelle juomakulttuurille mahdollisuuden kehittyä ja kukoistaa. Suomalainen olutosaaminen ei kalpene edes munkkikaavun edessä!

Näin porilaisina blogaajina voimme todeta, että kotikaupunkimme olutkulttuuri voi varsin hyvin. Beer Hunter’sin Mufloni ja Ruosniemen Panimo saivat tänä vuonna seurakseen Rocking Bear Brewersin panimon ja tulevana vuonna määrä lisääntyy taas yhdellä, kun Moose on the loose pääsee aloittamaan toimintansa. Hienoa! Yksittäisenä oluttekona pitää kotikaupungista nostaa esiin Beer Hunter’sin hanaremontin, jonka myötä käytössä on kaiketi nyt 25 hanaa ja real ale -pumppu. Suosittelemme vahvasti vierailemaan.

Mutta nyt oluiden pariin. Korkinavaajien huippuhetket kuluneelta vuodelta ja samalla toivotus: hyvää ja olutrikasta vuotta 2017 lukijoillemme!

Tuomas: – Vuoteen 2016 mahtui niin paljon hyviä juotuja oluita, että kolmen poimiminen oli melkoisen vaikea tehtävä. Piti maun lisäksi pureutua hetkiin ja kokemuksiin ja sieltähän kaivosta nämä kolme nousivat esille.

1. Beer Hunter’s Mufloni Belgi IPA (aged)
Maistoin tätä olutta ensimmäisen kerran 2015 Porin Pienpanimo -olutjuhlissa ja tuoreena se oli mielestäni jo erinomaista. Todellinen pommi putosi kuitenkin 2016 kesällä, kun sain Beer Hunter’sissa vinkin, että nimettömässä hanassa olisi nyt herkkua piilossa: vuoden ikäännytetty versio Belgi IPA:sta. Lasiin kaatui todella näyttävä ja maistuva navetantuoksuinen ja -makuinen olut, jota piti kumota heti toinenkin tuopillinen. Maku oli sanalla sanoen funky. En eläessäni muista, että olisin nauttinut oluesta niin paljon kuin tuona aurinkoisena kesäpäivänä ”Hunun” terassilla.

Mikkeller Big Worster

2. Mikkeller Big Worster Barley Wine
Barley Winet ovat allekirjoittaneen heikko kohta ja Kööpenhaminassa piipahtaessani piti Mikkellerin olutpuodista poimia mukaan yksi olut. Lopullisesti minut myi tieto shampanjahiivan käytöstä, joten valitsin hyllystä Big Worsterin. Tämä yllättäen vaaleahko olut oli kuin kehonrakentaja liian pienessä frakissa aristokraattisella illallisella. Röyhkeän tyylikäs makupommi, jossa alkoholi surffaa sopivasti makean maltaisuuden lomassa. Kööpenhaminan reissulla nautin monta hyvää olutta, mutta tämä jäi päällimmäisenä mieleen.

3. Õllenaut Turbahunt peated ale
Okei, nyt huijaan vähäsen. Tämän oluen nautin Tallinnassa Põrgussa hitusen ennen vuoden vaihtumista 2016 puolelle, mutta kokemus ja hekuma elivät vahvasti klo 24 jälkeenkin, joten tämä mahtunee vielä mukaan. Hieno olut, jonka makumaailmassa oli vahvaa turvetta, navettaa, nahkaa ja maltaisuutta. Luonnonläheinen olut joka kosiskeli hienosti skottiviskien makumaailmaa. Tätä hetkeä on tullut mehusteltua useaan otteeseen vuoden aikana.

Bubbling under:
Hiisi Hati Saison
Ruosniemen Panimo Vuorineuvos (myös tynnöri-versiot)
Malmgård Barley Wine
Ballast Point Sculpin IPA
Founder’s Imperial StoutNiko:
– Olutvuosi oli hyvä! Aiemmin hieman oudoksumani tyylilaji barley wine paljastui mainioksi tuotteeksi, kun Winstonin panimofestareilla tulin tyypanneeksi Beer Huntersin mainiota versiota ja näin aukesi taas uusia latuja sivakoitavaksi. Mutta millai muute?

Vuorineuvos Tullibardine

1. Ruosniemen Vuorineuvos Barrel Edition (Tullibardine Barrel)
Tämäkin tuote tuli maistettua Winstonin panimojuhlassa ja muisto tuosta hetkestä on edelleen kirkkaana mielessä. Julmetun tuhti, sopivasti viskistä vaikutteita imaissut priimustuote. Sellainen mitä imperial stoutin pitääkin olla ja vielä hieman päälle.

2. Malmgård Barley Wine
Näemmä suuret kokemukset kytkeytyivät tänä vuonna juhlien yhteyteen eivätkä varsinaiseen kotisohvalla tehtävään reittaamiseen. Kesäisestä kokemuksestani viisastuneena otin jouluaattona testiin Malmgårdin Barley Winen ja kas, panimo valloitti jälleen! Moitteeton suoritus erittäin paksulla rungolla, 10,4% pitoisuuden peittyessä nätisti makujen maailmaan.

3. Stadin Panimo American Session IPA
Suomen maitokauppojen helmi. Saunan päälle, laiturille, terassille, puutarhaan. Rohkea veto valmistaa näin rapsakalla humaloinnilla varustettu IPA laajaan levitykseen, mutta kyllä kannatti. Toivottavasti laatu säilyy nykyisenlaisena, tässä on ainesta kivijalkamaiseen suoritukseen. Kauppavahvuisissa oluissa nähtiin tänä vuonna monta hyvää suoritusta!

Eipä unohdeta:
BrewDog Jet Black Heart
Paljas Saison
Hopping Brewsters Warthog IPA

Jokerikortti:
Pirkka Parhaat Cidre Brut kuiva omenasiideri

Vastaa