Malmgård X-Porter

Malmgård X-PorterMalmgårdin X-Porter nauttii kirjoissani yhtäläistä arvostusta kuin Sinebrychoffin Porter. Laatu on säilynyt kautta aikojen samana, kuten muissakin tämän panimon tuotteissa. Joko asiat on tehty oikein heti alusta asti tai sitten laaduntarkkailuun on palkattu äärimmäisen pedanttia porukkaa. Tuote on ollut saatavilla vaihtelevasti jo pidemmän aikaa ja se taitaa nykyään olla vakituisesti tuotannossa ja monopolin hyllyllä. Kohentunut saatavuus on upea asia, sillä tämän jos minkä oluen kohdalla voidaan käyttää nimitystä ”moderni klassikko”. En ole kuitenkaan koskaan päätynyt arvioimaan X-Porteria sen syvemmin, joten kirjataanpa havainnot nyt ylös.

Lasissa X-Porter on läpitunkemattoman musta. Vaahtoa muodostuu sormen leveydeltä ja se jää hetken ohennuttuaan majailemaan oluen pinnalle. Tuoksussa erottuu selkeästi paahdetut maltaat ja aavistus lakritsia. Olemus on asiaankuuluvan tuhti. Lämmettyään oluesta irtoaa myös suklainen tuoksu.

Makupuoli ei petä odotuksia. X-Porter ampuu saman tein kovilla ja hyökkää makuhermojen kimppuun reippaalla humalonnilla ja terävän paahtuneilla maltailla. Nämä kaksi on saatu erittäin hyvään balanssiin, eikä aivan heti käy selväksi josko kumpikaan osapuoli on vahvemmin esillä kuin toinen. Body on siis hyvässä kuosissa ja on mukava huomata ettei humaloinnille olla annettu ylivaltaa. 7% alkoholipitoisuus on aivan riittävä varsinkin kun otetaan huomioon 50 cl pakkauskoko.

Jälkimaku tarjoileekin taas jotain muuta. Nyt päätään nostaa suklaan ja kahvinkin aromit. Tavalliseen tapaansa humala viipyilee edelleen kyydissä terävöittäen näiden kahden olemusta. Åh! X-Porter on siitä erikoinen tuttavuus, että se avautuu suhteellisen hyvin lähes jääkaappikylmänäkin nautittuna. Yleensä annan porttereiden ja stoutien lämmetä huoneenlämmössä vähintään 15 minuuttia ennen nauttimista, mutta valmistajan 8-10 C suositusta testatakseni muutin hetkeksi tapojani. Toki tuotteen lämmetessä eri maut pääsevät paremmin esille ja alkoholi käyttäytyy eri tavalla.

X-Porter on virheetön suoritus. Tuoksua ja jälkimakua myöden kaikki on kunnossa. Olutarviota tehtäessä hinta/laatu suhteeseen harvemmin kiinnitetään huomiota, mutta kun otetaan huomioon että puoli litraa tätä herkkua maksaa valtion monopolissa 4,95e on hyvin vaikea perustella minkäänlaista vähennystä arvosanaan. Malmgård, I salute you!

5 / 5

Tags: ,

Vastaa