Ruosniemen Panimo Vahtimestari Vaniljaportteri

Kotikaupunkimme oma Ruosniemen Panimo on julkaissut Alkon valikoimaan syksyisen uutuuden, vaniljaportterin. Huomaan nykyään usein tekeväni ajatusvirheen, jossa oletan automaattisesti portterin tai stoutin olevan kunnon moottoriöljyä, siis tanakasti humaloitua ja paksua kamaa. Nykytrendit ehkä nojaavat tähän suuntaan ja omien mieltymyksienkin puolesta juuri nämä tuotteet ovat useimmiten löytyneet ostoskorista. Asiat voi kuitenki tehdä toisin, eikä vaihtelu ole koskaan pahasta!

Ruosniemen Vahtimestari

Vaniljaportterin tapauksessa numeraalit puhuvat keveämmän lähestymisen puolesta. Alkoholia on maltillinen 6,1% ja katkeroaineita 27,3 EBU-yksikköä. Tymäkämpi meno varmasti hautaisikin hennon vaniljan maun alleen, joten tuotteeseen kannattaa suhtautua sellaisena kuin se on. Eli mitä? Tssh!

Jääkaappikylmänä korkatessa vaniljaa ei oikeastaan suuremmin voi aistia. Nenään tunkee lähinnä lakritsin ja kahvin aromit. Hieman lämmettyään olut alkaa luovuttaa jo vaniljankin tuoksua, mutta vain hyvin vienosti. Tämä on ymmärrettävääkin, onhan vanilja kuitenkin perusmaku, jonka päältä sitten ajetaan. Ensinäkemältä Vahtimestari näyttää läpitunkemattoman mustalta, mutta kirkasta valoa vasten tarkastellessa se paljastaa punakan luonteensa. Pintaan muodostuu ohut mutta kestävä vaahtokerros. Kovin kuplarikkaasta tuotteesta ei muutenkaan ole kyse, eikä se portterin kohdalla ole mikään synti.

Ruosniemen Vahtimestari

Suussa Vahtimestari käyttäytyy säyseästi. Ensipuraisua ei oikeastaan ole, vaan VM ottaa tilan haltuun hillitysti ja kokemuksen tuomalla arvokkuudella. Narikkalappuja lentelee, taksia soitellaan, tappelut hoidellaan puhumalla. Hyvässä järjestyksessä kielen päällä jonottaa jo tuoksussa tervehdityt hilpeät toverit, lakritsi ja kahvi. Humalat olivat ottaneet liikaa pohjia ja ne käännytettiin jo ovelta. Jossain puheensorinan keskellä tanssahtelee vanilja. Se taputtelee kaikkia selkään ja suoristaa välillä rusettiaan valkeat hansikkaat kädessä. Kuten kunnon butler, se hoitaa tehtävänsä vähäeleisesti ja poistuu sitten takavasemmalle.

Vahtimestari on herrasmiesportteri. Se ei uhittele, vaan on hienostuneen vähäeleinen. Mielestäni se hyötyisi hieman paksummista olkatoppauksista, mutta toki panimon repertuaarista löytyy myös paksua sikariaan tuprutteleva Vuorineuvos tukevampaa seuraa etsivälle.

3,5 / 5

Vastaa