Hiisi Kratti Sour Saison

Panimo Hiisi on tykitellyt lähtiaikoina sellaisen värisuoran pöytään, että oksat pois. Humulus Lupus, Iku-Turso ja varsinkin loistava Hati -Saison vakuuttivat siihen malliin, että Alkon hyllystä löytynyt Kratti Sour Saison nousi helposti ostoskoriin. Kyseessä on 5,5% mustaherukka-puolukka sour saison – kuulostaa pirskahtelevan pirteältä tapaukselta.

Tässä vaiheessa ennen korkkausta pitää antaa Hiisille henkilökohtainen tunnustus ulkoasusta ja graafisesta tyylistä. Logo, etiketit, typografia ja kirjallinen sisältö ovat mielestäni erinomaisella tasolla. Etiketeissä on mm. mukana pieni ruokapari- ja musiikkisuositus, joka on hauska pieni kuriositeetti olutnautinnon kylkeen. Taiteellinen tyyli luo hienon tunnistettavuuden ja imagon sopivan kieromielisestä tekijästä, joka ei pelkää haastaa. Peukku nousee!

Mutta takaisin asiaan, ennen kuin kympin uutiset siirretään: Kratti on väriltään persikkaan taittavan punaoranssi ja luo kevyesti punertavan, joskin äkkiä hupenevan vaahdon. Tuoksu paljastaa heti happamuuden läsnäolon. Marjaisuus on vahvasti pinnassa: karviainen, puolukka sekä kevyt etikkaisuus nousevat lasista.

dsc_8622

Tässä ollaan siis enemmän hapanoluen kuin saisonin astialla, joten väännetään makunystyrät oikealle taajuudelle. Maku kulkee tuoksun kanssa samalla polulla: pinnalla on vahvasti puolukan johtama marjaisuus. Vaalean ja jopa kypsymättömän omenan happaman kirpeä maku hallitsee myös vahvasti. Luulen löytäväni hapankarkeloista myös raparperimäistä puraisua. Katkeroa tässä ei juurikaan ole. Hiilihapot ovat tyyliinsä sopivat ja suutuntuma on lähes yllättäen suhteellisen täyteläinen, joskaan ei paksu.

Kratti on erittäin juotava tapaus, sillä happamuus ei nouse HC-tasolle. Se ei kuitenkaan vähennä olutnautintoa, sillä useimmiten ei tarvitse mennä nilkka suorana extremen perässä. Yleisfiilis on raikas ja etiketinkin mukaisesti pirtsakka. Perinteisemmästä saisonista tässä muistuttaa lähinnä hiivan läsnäolo, mutta se ei haittaa. Antaa Krattin kukkia vähän erilaisena, äkkivääryydestään huolimatta hyvinkin lähestyttävänä oluena.

3½ / 5

Tags: , , ,

Vastaa