Hiisi Iku-Turso

Hiisi Iku-TursoSuomalaisen oikukkaan mutta armaan kesän jälkeen avautuu portti kauteen, jonka ei tarvitse selitellä äkkipikaisuuttaan saati äkillisiä mielenmuutoksiaan. Tuo ehkä suomalaiseen mielenlaatuun parhaiten sopiva, luopumisen ja hyvästien aika. Kesäheila palaa takaisin etelän lämpöön, kesäkissa unohtuu mökin metsikköön, järven pintavesi lauhtuu. Vaan kesämökin järven uumenista heräilee eloon pelätty Iku-Turso! Edellisen kerran hra Turson laittoi kuriin itse  W.W. Väinämöinen, mutta ukkoa ei ole aivan hetkeen näkynyt. Nyt siis kannattaa olla varuillaan.

Tylsemmin ilmaistuna siis iltojen pimetessä pimenee myös olutpenan lasissa kuohuvat juomat. Tähän liki ikuisesti jatkuneeseen sykliin tarjoaa nyt vaihtoehdon Jyväskylän ylpeys Hiisi-panimo. Tyylilajina mikäpäs muu kuin Imperial stout. Panimon kuvaus tuotteesta on sen verran hekumallinen että tartutaan Ikua sen sarvisesta demoninpäästä ja käydään kimppuun.

Ruotsalaisten dekkareiden, True Detectiven ensimmäisen kauden sekä Black Sabbathin lisäksi myös Iku-Turson ytimessä asuu pimeys. Se käy selväksi jo lasiin kaadettaessa, kun nopeasti haihtuva vaahtokruunu paljasta altaan hyvin tumman kurimuksen. Tuoksussa tuntuu humalat ja lakritsi. Vastarannalta huudellaan myös greipin aromeista. Black IPAn tontteja ei aivan kolistella, mutta vakavan asenteen äärellä tässä ollaan.

Hiisi Iku-Turso

Makunystyröitä kalevalaisa merihirviömme kohtelee isännän elkein. Suloinen katkero valtaa koko suun. Alkoholi avartaa ja jatkaa makua yhä syvemmälle. Kuplaa on juuri tarpeeksi. Ainakin näin tuoreena pullotteena Hiisin tulkinta Imperial stoutista on melkoisen ponnekas tuttavuus! Tuotehan on pullossa kypsyvä, joten olisi mielenkiintoista nähdä miten maku kehittyy varastoinnin myötä. Esillä on hieman samaa vibaa kuin nuorissa mallasviskeissä: vaikka ne ovatkin tuimia tapauksia niin ikäännyttäminen tuo niistä esiin syvyyttä ja eri sävyjä jättäen nuoruuden suoraviivaisuuden taustalle. Yhtä kaikki ei tästä oluesta juuri negatiivisia puolia voi löytää.

Iku-Turso fhtagn!

4,5 / 5

gargantuan ‎(comparative more gargantuan, superlative most gargantuan)

(obsolete) Of the giant Gargantua or his appetite.
Huge; immense; tremendous.
Of a tremendous size, volume, degree, etc.

Vastaa