Damm Inedit

Damm IneditDamm Ineditiä myytiin (ainakin) vuonna 2012 Alkossa isossa, viinipullomaisessa astiassa. Tiemme ristesivät, koska häihini kaivattiin erään kilpailun palkinnoiksi aikuisten juotavia. Aluksi viehätys rajoittui vain pakkauksen näyttävään ulkomuotoon, mutta kilpailun ratkettua ja pullon auettua myös sisältö todettiin erittäin maistuvaksi. Mieleen juoma jäi hieman erikoisena tapauksena, jota ei oikein suoraan voinut niputtaa mihinkään olemassa olevaan kategoriaan. Se oli raikas, herkullinen ja suoraviivainen mutta silti jotenkin sävykäs. Sen poistuminen Alkon hyllystä harmitti, kyseessä oli kuitenkin kesäjuomista mainioin!

Internetistä löytyy tuotteesta lisää tietoa, mutta tässä pihvin ydin: oluen takana on Espanjan vanhin Dammin panimo sekä ilmeisesti todella kovan hefen maineessa oleva kokkijumala Ferran Adrià. Se on luotu ruokapöydän asukiksi ja muistikuvieni mukaan sellaiseen se erinomaisesti sopiikin.

Nyt olut on tehnyt paluun armaan kotimaisen monopolin oluthyllylle! Pakkauskoko on ohentunut 33 cl puikoksi, joka on mielestäni hyvä asia. Vaikka tuote muistikuvieni mukaan loistavaa onkin, niin eipä tarvitse joka kerta lipittää samaa herkkua koko viinipullon mittaa. Mutta miten vanhat muistikuvani täsmäävät tuotteen nykykuntoon? Entä ovatko ystäväni centennial, cascade sekä muut karvaat karpaasit karkaisseet makunystyräni tunnottomiksi?

Vanha tuttuni on samassa vedossa kuin edellisellä tapaamisella. Suun valtaa lagerin ja vehnäoluen onnistunut sekoitus, jota lisätyt mausteet täydentävät. Vehnäiset tuntuvat joskus olevan hieman tunkkaisia ja turhankin makeita ja banaanisia, mutta tästä tuotteesta kaikki nämä ominaisuudet uupuvat. Venhäoluen maku vallitsee, mutta lager tasoittaa kokemusta ja raikastaa juomaa melkoisesti. Makumaailma niiaa jonkin verran belgian suuntaan mausteisuuden ja hiivan osalta.

Ineditistä huomaa, että se on tehty erityisesti kulinaarisiin tarkoituksiin. Se ei pyri olemaan mikään humalapommi tai muutenkaan oluena erityisen räväkkä. Leiviskänsä se silti hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Se on raikas kesäolut ja sellaisenaan erinomaista vaihtelua ainaiseen ale-pohjaiseen nautiskeluun.

4+ / 5

Tags:

Vastaa