Nøgne Ø #100

Vuonot, Ole Einar Bjørndalen, Immortal ja Nøgne Ø. Norjalla on monta isoa syytä ylpeyteen. Joskus sitä vaan huomaa olevansa suurten asioiden äärellä ja sellaiseen kokemukseen on hyvä valmistautua kun Nøgne Ø #100 lähestyy lasia. Kypärä päähän ja kohti Valhallaa!

#100#100Olut on siis allekirjoittaneelle entuudestaan tuttu, joten turha jäpitys on maisteluhetkessä tiessään. Double IPAn ja barley winen pyhä symbioosi juhlistaa panimon sadatta erää ja kaatuu lasiin tummasävyisen punaruskeana muodostaen runsaan beigen vaahdon. Kyseinen pullo on eränumeroltaan 1475 ja pullotuksesta on aikaa yksi vuosi.

Tuoksu huitoo nenään massiivisena kuin Thorin Mjölner. Makeaa, kuivattua hedelmää, karamelliä ja sherrymäistä arvokkuutta. Mieleen nousee tiheä metsä. Tämä olut jos mikä sopisi nautittavaksi villin luonnon keskellä kera pitkän tuijotuksen ja huolettoman huokauksen.

”Satku” tarjoilee suuhun ehtiessään melkoisen tykityksen. Barley winelle ominainen makeus, karamelli, toffee, rusinaisuus ja humalan kevyt havuisuus tarjoavat huikean sinfonian. Suussa viipyilee pihkaisen makea jälkimaku ja jatkuvasti tekee mieli maistaa lisää. Otin oluen nautittavaksi Saksan ja Slovakian jalkapallo-ottelun oheen, mutta huomaan mieluummin nuuhkivani lasia Joachim Löw’mäisellä innokkuudella. Puolen litran, 10% alkoholiprosentin ja 80 IBU:n nauttimiseen on hyvä varata aikaa vaikka yhden puoliajan verran, niin ei jää mikään nurkka koluamatta.

Kyseessä on huikea olut ja mielestäni Nøgne Ø:n yksi parhaista esityksistä. Lasin tyhjettyä pajatso on yhtä tyhjä kuin Sibeliuksen silmät satkun setelissä. Tämän pariin voi aina huoletta palata pullon iästä riippumatta. Jos metsäreissuille pitäisi valita yksi olut, se olisi tämä.

4 1/2 / 5

Vastaa