Juhannus 2016

Seuraavassa pari vuorokautta vanhoihin muistikuviin pohjautuva sirpalearvio muutamasta tuotteesta, joita tuli keskikesän juhlan aikana maistettua. Virsihän on kaunein lyhyenä!

Green Flash Pacific Gem Single HopGreen Flash Pacific Gem Single Hop
San Diegolainen Green Flash tuli tutuksi ensimmäisen kerran kun kotimaiseen monopoliin tuli saataville ko. panimon West Coast IPA. Se on edelleen yksi suosikeistani, harmi että saatavuus kivijalkakaupasta on kovin rajallinen. Firmabier sen sijaan tarjosi laajan otannan lafkan tuotteista, niistä ensimmäisenä tarkasteluun siis Pacific Gem Single Hop.
Green Flashin verkkosivut kertovat seuraavaa, kyseessä on siis rajoitetun saatavuuden tuote:

This Single Hopped Pale Ale is built on an English malt base of Golden Promise, 2-Row malted barley, and Caramalt to allow the hop qualities to shine through. Pacific Gem’s hop intensity presents top notes of pungent pine and grapefruit rind accented by guava with a long, lingering finish.

Kyseessä ei siis ole tyypillinen amerikkalainen lähestymistapa ale-juomaan, nimestäkin puuttuu se indian. Enemmänkin kyseessä on brittiläinen Pale Ale sellaisena, kuin itse sen tahtoisin nauttia. Humalointia on maltillisesti mutta tuntuvasti. Runko on nätin pyöreä ja makea, ilmeisesti käytetyistä karamellimaltaista johtuen. Makea ja katkero lyövät siis kauniisti kättä, yhdistelmä toimii kuumana kesäpäivänä kuin häkä, ja on enemmän kuin tervetullut tönköksi humaloitujen katkeropommien joukkoon. Miksi tällaisiä ei ole enempää?

4 / 5

Founders All Day IPA

Founders All Day IPA
De Facto maitokauppa India Pale Ale -statusta nauttiva olut. En ole itse asiassa ikinä maistanut yhtään Foundersin tuotetta, johon olisin pettynyt. All Day IPA on sessiovahvuinen 4,7% ”perusjenkki”, joka sopii hetkeen kuin hetkeen. Tiedät kyllä: sitrus, ruoho, C-humalat, koko perussetti. Tässä vahvuudessa makujen tasapainottaminen vain tuntuu olevan hyvin vaikea tehtävä, sen todistavat monet tylsiksi jääneet yritelmät. Siksi on hyvä, että oluthyllystä löytyy myös tämä luottopakki. Laadunvalvonnasta ja tuotannon tasapainoisuudesta sopisi parinkin panimon ottavan mallia.

3,5 / 5

Stadin Panimo American Lager stapa_american_lager
Tämä kotimainen panimo tuli ensin tutuksi melko hintavilla Alko-valikoiman tuotteilla, jotka eivät kuitenkaan aina aivan lunastaneet hinnan pohjustamaa lupausta äärimmäisen hienosta olutkokemuksesta. Sitten kohistiin pienpanimon yhteistyöstä Olvin kanssa, joka on oma tarinansa. Yhtä kaikki, tästä yhteistyöstä syntyi Stadin Panimon tölkkiin majoitetut kauppaoluet, joista laiturin nokkaan pääsi parasta ennen -päiväyksen perusteella trion tuorein tölkite American Lager.

Eikä tarvitse hävetä natiivien tähtilipputuotteiden rinnalla ollenkaan! Kyllä voi suomessakin tuotettu lager maistua hyvältä, jopa vaaleana. Humalointi on tuhti ja nimenomaan virkaveljiään kunnioittava. Stapan tölkeistä on myös hyvin harvoin kurkistanut laadulliset heilahtelut, hieman latteampaa juomaa on osunut käteen kerran-pari, mutta ylipäätään tämä tuotesarja on tasainen suorittaja. Ja mihin hintaan! 50cl tölkki taitaa heilua siellä kolmen euron tietämillä. Annoinko maitokauppakuninkaan kruunun liian aikaisin Foundersille? Tämä taistelu onneksi koituu vain kuluttajan eduksi. Hieno suoritus maamme eteläkärjen edustajalta, toivottavasti tölkkibisnes kannattaa ja näitä tuotteita saadaan nauttia vielä pitkään. Olisiko seuraavaksi erinomaisen kauppastoutin aika?

3,5 / 5

Lisäksi mainittakoon että Põhjala Mutant Disco päivitti arvosanaansa kokonaisen pykälän, kun tuotteen koko hienous saatiin avattua krouvi-tuopista nautittuna asianmukaisessa, kesäisessä ympäristössä. Menkää ihmiset ulos!

Vastaa