Maku India Pale Ale

Maku India Pale AleIndia Pale Alen voi tehdä monella tavalla. Nykypäivinä amerikkalaisittain humaloidusta ipasta on alettu puhua jo paheksuvaankin sävyyn, kuten koko ipa-tyylilajista. Rekolan Panimo peräti lopetti India Pale Alen valmistamisen kokonaan. Nämä puheet hieman ihmetyttävät, mistä lähtien hyvä maku (no pun intended) olisi pois muodista tai epäsuotavaa?

Onneksi kotimainen Maku-panimo ei ole puheista välittänyt, toivottavasti eivät muutkaan tuottajat. Omaan makuuni nimittäin sopii parhaiten juuri jenkkiläinen lähestymistapa hedelmäisine ja havuisine vivahteineen. Pelkkään katkeroon luottavat ipat tuntuvat omassa mielessäni aina jäävän piirun päähän maaliviivasta.

Oluen neljästä humalasta kolme alkaa C:llä, joten jo paperilla tuote kuulostaa loistavalta. Vielä kun pitoisuus on peräti 7,3% voidaan olettaa että myös runko on tuhdinpuoleinen. Sitä se onkin!

Jo tuoksussa nenään nousee tähtilipun alla itäneet aromit, jotka ovat tuttuja myös nykykunnoltaan hyvin ailahtelevaisesta Mufloni CCCCC IPA:sta. Olen jo pidempään etsinyt tälle vanhalle ikisuosikille korvaajaa, ja nyt sellainen tuntuisi löytyneen. Tuoksu ja ulkonäkö ovat hyvin ryhdikkäät ja juuri sellaiset mitä speksit antavat olettaa.

Maku India Pale AleTuoksussa hitusen erottuva rauta jää maun puolella humaloinnin jyräämäksi eikä sitä enää tapaa kuin jälkimaun puolella valjuna muistona. Suun valtaa humalapommi, jota seuraa pätevän paksuinen runko. Lähes tuplaipan rajaa kolkutteleva 7,3% pitoisuus pitää huolen siitä, että tuotoksen koko spektri aukeaa nauttijalle kunnolla. Pyöreä, sopivan äkäinen atakki!

Ylitsevuotavaksi hommaa ei olla viety, vaan kokemus pysyttelee sovinnaisen rajoissa vaikka intensiivinen onkin. Tästä innostuneena onkin helppo alkaa jahdata saman panimon Double IPAa, näemmä tuhdisti humaloidut alet ovat tällä porukalla hallussa!

4+/5

Vastaa